Resipi




Resipi Daging Masak Cendawan





Bahan-bahan:

400 gram daging - hiris nipis
4 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
1-2 sudu minyak masak
2 cm halia - cincang
300 gram bayam
150 gram cendawan butang - belah dua

Cara Penyediaan:

1.Satukan sos tiram dan kicap. Ketepikan.


2.Panaskan 1 sudu minyak dalam kuali, masukkan sebahagian daging dan goreng hingga keperangan. Angkat dan goreng sebahagian lagi hingga keperangan. Angkat, ketepikan dan bersihkan kuali.

3.Panaskan 1 sudu minyak dalam kuali, tumis halia hingga kekuningan, kemudaian masukkan cendawan dan bayam. Masak sehingga sayur layu.

4.Masukkan daging dan campuran sos tadi. Masak dan gaul sehingga pekat anggaran selama 2 minit.

5.Sedia untuk dihidangkan.






Resipi Kari Kambing Kashmir



Bahan-bahan :
1 camca besar garam masala
4 ulas bawang putih dicincang halus
2 cm halia dicincang halus sedikit garam
2 camca kecil serbuk cili
1 camca besar serbuk ketumbar
1/2 camca kecil serbuk buah pala
1 camca besar serbuk jintan kasar
1 camca besar paparika
4 labu bawang besar dihiris nipis
1kg daging kambing didadu ( Bahagian kaki )
150ml Tairu
2 camca besar tomato puri
1/2 cawan kacang dhal direbus sampai lembut dan dimesin
1/2 cawan daun ketumbar dicincang halus
2 biji cili hijau dihiris
Minyak untuk menggoreng
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :


1. Gaulkan daging kambing dengan sedikit garam dan garam masala dan goreng sebentar. Keluarkan dari periuk dan asingkan. Dalam periuk yang sama tumis bawang besar sampai kuning dan garing lalu di masukkan semula daging tadi.

2. Masukkan semua bahan-bahan yang lain ke dalam daging kecuali dhal dan kacau rata dan dikecutkan selama 10 minit.

3. Masukkan air dan Dhal didihkan sampai empuk. Tambahkan garam dan taburkan daun ketumbar dan cili hijau.

4. Sedia untuk dihidangkan.



Resipi Ayam Vindaloo 



Bahan - Bahan : 

1 ekor ayam sederhana besar - dibersihkan dan dipotong
1 bawang besar dihiris
10 bawang merah dikisar 
1 sudu biji sawi 
1 sudu jintan putih 
20 tangkai cili kering dikisar halus
1 kunyit hidup (kecil) dikisar halus
6 ulas bawang putih dikisar 
2.5 cm halia dikisar
2 tangkai daun kari 
Cuka secukup rasa
Garam secukup rasa 
2 sudu minyak masak 

Cara Penyediaan : 

1. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan biji sawi dan jintan putih .
2. Setelah gemersik, masukkan bawang dan goreng hingga keemasan.
3. Masukkan semua bahan kisar dan tumis sehingga cili masak.
4. Masukkan ayam dan daun kari. Kacau rata . Masak sehingga ayam mesra dengan bahan - bahan tumis tadi.
5. Kecilkan api, tutup dan biarkan seketika hingga ayam masak.
6. Masukkan cuka dan garam secukup rasa. Masak seketika dan tutup api.
7. Sedia untuk dihidangkan . Selamat Mencuba .